Odoo Community vs Enterprise
Met Community versie toch Enterprise functies mogelijk?

Tot en met versie 8 was Odoo volledig open source. Sinds Odoo versie 9 zijn er 2 versies beschikbaar, namelijk Odoo Community Edition (CE) en Enterprise Edition (EE). Odoo Community is open source software op basis van LGPL licentie en gratis te verkrijgen. Odoo Enterprise (betaalde versie) bevat de Odoo Community software met een aantal Enterprise modules daar bovenop. Voor de enterprise modules betaal je per user en per app. De verhouding is grofweg 80% CE en 20% EE.

Op de site van Odoo staat een overzicht van de verschillen. Voor veel ontbrekende functies in de community versie zijn er namelijk alternatieven in de vorm van community- en betaalde modules (eenmalige aanschaf). Met deze blog wordt een aantal van deze modules belicht.

Enterprise look and feel

Het eerste wat opvalt bij Odoo Enterprise is het uiterlijk met de App dashboard en mobile weergave. Via de Odoo Appstore zijn er diverse backend modules verkrijgbaar. De meest gedownloade versie is die van Openworx en is inmiddels de facto standaard voor Odoo Community!

 

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo afbeelding en tekstblok

Boekhouding in Community

Als je de boekhouding in Odoo Community installeert, zie je alleen verkoop- en inkoopfacturen in het menu staan. De accounting module zit er gewoon in, alleen is deze standaard niet zichtbaar. Als je de debug mode aanzet kun je bij de gebruikers instelling deze optie aanzetten.  

Nog een voorbeeld: in de Enterprise versie kun je bijvoorbeeld bank afschriften (CAMT of MT940 formaat) importeren. Dit kan ook met de Community versie middels deze app.

GantT weergave in project

In de Community versie ontbreekt de Gantt weergave van taken in projecten, ook wel timeline. In de Appstore zijn er diverse modules, eentje vind je bijvoorbeeld hier.

Odoo tekst en afbeelding blok
Odoo tekst en afbeelding blok

HR Timesheet

In Odoo 10 CE zat HR Timesheet er nog in, maar met v11 was deze module eruit gehaald en in Enterprise gestopt. Met deze module (gebackport door OCA) heb je ook HR Timesheet voor Odoo 11 CE.

 

Conclusie

Zo zijn er nog meer voorbeelden zoals contracten, betalingsherinneringen en BTW rapportage. Het is dus niet altijd nodig om over te stappen naar de Enterprise versie. Mis je nog bepaalde functies in Odoo Community, vraag het ons.

in Odoo
Odoo & Docker
Howto